duminică, 14 februarie 2010

FOSTII MILITARII VOR SOLICITA sprijinul NATO

autor Oana Crăciun Luni, 15 Februarie 2010
Foştii militarii vor solicita comandamentului Alianţei Nord-Atlantice să oblige guvernul să le păstreze intacte pensiile de serviciu. Nemulţumiţi de faptul că veniturile de care se bucurau până acum le vor fi reduse odată cu intrarea în vigoare a legii unice a pensiilor, militarii în rezervă ameninţă că vor cere intervenţia comandamentului NATO pentru a-şi păstra privilegiile. „Comandantul nostru e NATO, nu preşedintele României, noi lui ne subordonăm. Aşa că România trebuie să respecte atât legislaţia NATO, cât şi pe cea a Uniunii Europene (UE)”, a explicat preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă, Mircea Dogaru.


Renta viageră, insuficientă

Potrivit acestuia, „nicăieri în lume militarii nu sunt puşi în aceeaşi lege de pensionare cu civilii. Şi asta pentru că ei nu muncesc la normă. Sunt la datorie 24 de ore din 24, nu au sărbători şi nici concedii”. De aceea, atât în statele UE, cât şi în cele membre NATO, anga jaţii din apărare, ordine publică şi siguranţă na ţională primesc pensii de serviciu, fie în baza unor legi speciale, fie în baza unor prevederi speciale dintr-o lege unică.

Cât despre ultima variantă de compromis oferită de executiv - care se referă la acordarea unei rente viagere pentru militarii care-şi riscă viaţa în teatrele de operaţiuni - aceasta e considerată insuficientă de către „rezervişti”.

COMPARAŢIE

Pensii speciale pentru militari în NATO şi UE

Atât militarii în rezervă, cât şi Consiliul Legislativ român susţin că în statele NATO şi UE pensia militară se calculează diferit faţă de cea civilă:

prin lege separată (Germania, Anglia sau SUA) sau printr-un capitol special din legea unică (Franţa, Italia, Grecia, Portugalia, Austria);


pensia reprezintă, în medie, 75%- 80% din ultima soldă (Germania, Anglia, Turcia, Japonia sau Israel) sau din media soldelor pe ultimele trei sau şase luni (Franţa, Egipt);


militarii primesc şi com pensaţii fixe (Israel - 100.000 $) sau până la 36 de solde lunare (Franţa)

PRETENŢII

Pensie mare sau încă două salarii pentru fiecare lună de muncă

Până să ajungă însă la NATO, militarii în rezervă fac presiuni dure asupra guvernului pentru a-şi păstra pensiile de serviciu, care se situează, în medie, la aproape 2.000 de lei lunar. Asta, pentru că, potrivit proiectului legii unice a pensiilor, şi militarii ar urma să cotizeze la bugetul public, iar pensiile actuale vor fi recalculate.

La datorie, nu la muncă

În acest sens, sute de mii de „rezervişti” se pregătesc să acţio neze în judecată guvernul, individual. „Noi nu avem aceleaşi condiţii precum civilii, nu avem concedii, nici normă de opt ore, noi muncim 24 din 24 de ore. Iar prin recalculare, se încalcă principiul neretroactivităţii, garantat de Constituţie”, a explicat liderul sindical al militarilor în rezervă, Mircea Dogaru.


Potrivit acestuia, în cazul în care executivul va decide să recalculeze totuşi pensiile actuale, „ar trebui să plătească în plus, retroactiv, fiecărui om, câte două salarii pentru fiecare lună de muncă”. „În semn de protest faţă de legea care-i pune pe picior de egalitate cu angajaţii civili, militarii în rezervă vor renunţa şi la gradele militare”, a adăugat Dogaru.

Însă, în cazul în care nu vor rezolva mare lucru pe plan intern - iar şansele să se întâmple asta sunt minime, după cum avertizează chiar mulţi dintre ofiţerii-pensionari - „problema pensi ilor se va tranşa la co mandamentul NATO, căruia România i se subordonează”, a avertizat liderul sindical.

Fără bani de la NATO

„Dacă va încălca legislaţia Alianţei Nord-Atlantice, România riscă să fie dată afară de peste tot şi să rămână fără fonduri. Aşa cum a fost cazul Ungariei, de exemplu. Autorităţile române nu pot face astfel de modificări de capul lor. Nu mai suntem pe vremea lui Ceau şescu”, a explicat Dogaru. În toate statele NATO şi UE, militarii sunt pensionaţi diferit faţă de civili, prin legi speciale sau capitole speciale din legile pensiilor. Prin urmare, sin dicaliştii nu sunt de acord nici cu ultima variantă de compromis, vehiculată de premierul Emil Boc.

Acesta anunţa, săptămâna trecută, că ar fi dispus să le acorde militarilor din teatrele de operaţiuni, „care îşi pun viaţa în pericol şi suferă constrângeri”, un fel de bonus, precum o „rentă viageră”, pentru recunoaşterea meritelor.

EXCEPŢIE. Fără pensii speciale, militarii români ar putea deveni unici în Alianţa Nord-Atlantică
Foto: Reuters

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu